Print deze pagina

Welkom

Welkom op de BatterijVergelijker!

Kijk ook eens op de site van de rekenkamer: http://derekenkamer.kro.nl/seizoenen/seizoen_6_2014/afleveringen/17-04-2014

Samenvatting:

Op batterijen vind je zelden of nooit aangeduid hoeveel lading erin zit. Fabrikanten kunnen zeggen wat ze willen want het is nogal lastig om het precies na te meten. Op de batterijvergelijker gaan we daarom kijken in hoeverre de beweringen van de fabrikanten kloppen.

 

Wat is de bedoeling van deze website?

Als je in de winkel een pak suiker koopt, of je tankt je auto vol, dan weet je heel nauwkeurig hoeveel je krijgt. Op het suikerpak staat 1 kilo (of iets anders), de pomp geeft je tot op een honderdste liter aan hoeveel je hebt getankt. Dat is goed, want je weet dan precies wat je koopt. Bovendien moet dat van onze overheid.

Dat is bij alles zo, behalve bij batterijen. Bij de meeste wegwerpbatterijen staat niet vermeld hoeveel je nu eigenlijk koopt (de capaciteit), en dat is vreemd. Vergelijk het met het kopen van een jerrycan benzine - je krijgt een jerrycan mee terwijl je geen idee hebt hoeveel erin zit. Alleen het prijskaartje is duidelijk, wat je krijgt is een raadsel.

Dit verschijnsel is gedeeltelijk wel te verklaren. Er zijn veel verschillende toepassingen voor batterijen. Sommige apparaten vragen continu een heel laag vermogen (wandklok). Andere gedurende een korte tijd een hoog vermogen, al of niet totdat de batterij leeg is. Sommige toepassingen vinden plaats bij kamertemperatuur, andere rond het vriespunt of nog kouder. Dat heeft allemaal invloed op de prestatie van een batterij. Een eenduidige opgaaf van capaciteit is dus moeilijk. Elke fabrikant zal "bang" zijn een te laag getal op te geven.

Nu spelen er bij de prestatie van een batterij veel verschillende zaken een rol. Dat zou allemaal met het testen van een batterij meegenomen moeten worden. Daarom lijkt het alsof een wetenschappelijke benadering de enige juiste is. Maar zo zien wij dat niet; de meeste mensen gebruiken batterijen voor huis- tuin- en keukendoeleinden en op die manier gaan wij ook batterijen testen. De gebruikswijze zal worden ingedeeld in een heel bescheiden aantal categorieen. Een batterij A die in een radiografische auto één keer per dag een half uur wordt gebruikt en daarbij slechter is dan batterij B, wordt niet ineens beter dan B als dat drie keer per dag gebeurt. Áls dat al zo is, dan zullen de verschillen zeer klein zijn.

Via deze website willen we daarin duidelijkheid verschaffen. Dat doen we door batterijen te testen en te voorzien van een testrapport. Ook geven we een klein stukje theorie electrotechniek, eenvoudig van aard maar wel voldoende om de rapporten te kunnen lezen. Nogmaals, er zijn veel factoren die de prestatie van een batterij beinvloeden, maar omdat de meeste batterijen in en om het huis worden gebruikt op het moment dat dit uitkomt, gaan we met die gedachte in het achterhoofd testen. Per categorie zal de testwijze wel telkens hetzelfde zijn. Zo worden de resultaten eerlijk en reproduceerbaar.

Uiteindelijk is het doel om een goed idee te geven hoeveel je nu eigenlijk koopt als je een batterij koopt van een bepaald merk en type. Dit gaan we uitdrukken in capaciteit per batterij, en in euro's per capaciteit.

Het lijstje geteste batterijen groeit. De meeste aandacht gaat uit naar de alkalinebatterij omdat die het meest gebruikt wordt. Heb je verzoeken voor een test van een bepaald merk en type batterij die nog niet in de lijst staat, stuur dan een mailtje aan: info@batterijvergelijker.nl.Volgende pagina: Theorie