Print deze pagina

Wetenschappelijke notatie

mrt 10, 2013

Nieuwe meetopstelling


Binnenkort gaan we weer meten, maar we gaan eerst een nieuwe meetopstelling bouwen.

Categorie: General
Ingezonden door: Admin

Er is in het verleden iets aan de meetmethode veranderd. De eerste metingen hebben we gedaan door in de ontlaadkring een stroombron op te nemen, zodat we de ontlading precies konden regelen. Daardoor was de stroom constant en bekend. Met deze stroom konden we dan ook rekenen.

Omdat we nu ook de stroom kunnen meten hoeven we die niet meer zelf te regelen. De stroombron is er dan ook tussenuitgehaald. Hoewel het meetresultaat heel weinig zal schelen is dit toch een realistischer meetmethode.

Door middel van een weerstandsbank kunnen we handmatig selecteren welke weerstand we in de stroomkring willen hebben. Handmatig wil zeggen: we moeten met de hand enkele schakelaars in de juiste positie zetten. Dit willen we nu ook de computer laten doen. Dat betekent dat we deze keuze op het beeldscherm van de computer kunnen maken, en ook in logfiles kunnen vastleggen. In een later stadium kunnen we die zelfs tijdens de meting laten aanpassen, op grond van bepaalde criteria. Voorbeeld: met een lage weerstand moet de batterij een hoge stroom leveren. Nadert de batterij de drempelspanning, dan zouden we automatisch kunnen laten overschakelen naar een hogere weerstand, dus een lagere belasting.

Wordt vervolgd!


Previous page: Grootheden-eenheden
Volgende pagina: SI prefix